ych. Nigdy jakoś szczególnie nie lubiłam aktywności fizycznej, ale przełamałam się - zaczęłam dużo spacerować, liczyć kroki. Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu odżywiania. Zaproponował rezygnację z mięsa i dał do zrozumienia, że podstawą ma być kuchnia wegańska. Zaczęłam przeglądać sieć i znalazłam tam fantastyczne przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Korzystam z nich na co dzień, schudłam już prawie 20 kg, czuję się fantastycznie i mam ochotę na więcej!
Kuchnia wegańska i wegetariańska bazuje przede
Coraz większa rzesza wegan i wegetarian wypracowała bardzo wiele zachowań i kulturę. Głównie jednak chodzi o odżywianie. Kuchnia wegańska i wegetariańska bazuje przede wszystkim na nie spożywaniu produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegetarianie jedzą wprawdzie nabiał, ale pochodzący wyłącznie z hodowli przyjaznej zwierzętom. Przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie uwzględniają głównie rośliny uprawiane w sposób ekologiczny. Króluje tu przeważnie zdrowa żywność. Także oprócz aspektu etycznego dochodzi jeszcze ten zdrowotny.
Przykładem może być dynia soja czy
O ile przepisy wegetariańskie zawierają często produkty odzwierzęce, o tyle kuchnia wegańska nie stosuje ich w ogóle. I tu pojawia się pytanie o białko, którego organizm człowieka potrzebuje, a którego głównym źródłem jest mleko oraz białko jajka. Przepisy wegańskie, wbrew powszechnie panujące opinii, też dbają o jego dostarczanie. W tym celu jednak wykorzystywane są roślinne produkty wysokobiałkowe. Jest wiele warzyw, z których można zrobić na przykład makaron, czy pastę. Przykładem może być dynia, soja, czy bób.